Oleh Amir Abd Hamid dan Yusmizal Dolah Aling
BIMBANG...Zuhaili menunjukkan laporan polis  dan gambar adiknya, Nur Afiza.
BIMBANG...Zuhaili menunjukkan laporan polis dan gambar adiknya, Nur Afiza.
BUKTI...lelaki yang disyaki membawa Nur Afiza ke India.
BUKTI...lelaki yang disyaki membawa Nur Afiza ke India.
KUALA LUMPUR: “Ia mungkin perkara paling bodoh dalam hidup saya, tapi percayalah, saya berjuang untuk mendapat yang terbaik. Saya sayangkan kamu semua, tetapi saya harus pergi.
“Ini mungkin hari paling sukar dalam hidup saya, tetapi saya tidak akan menoleh ke belakang,” luah seorang gadis dalam blognya sebelum menghilangkan diri dipercayai mengikut seorang pensyarah lelaki berusia lewat 50-an ke Kochi di negeri Kerala, selatan India.

Nur Afiza Mohd Mantali, 21, anak keempat daripada lima beradik menulis pesanan berkenaan di dalam blognya sehari sebelum dikesan meninggalkan negara ini dipercayai untuk bersama lelaki terbabit yang juga seorang bekas pensyarah perubatan warga India di sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) di Sarawak.
Menurut abangnya, Zuhaili, 29, mereka sekeluarga kini kebimbangan berikutan adiknya yang mesra dipanggil Iza tidak dapat dihubungi sejak kehilangannya pada 1 November lalu.

Katanya, kegagalan untuk menelefon Iza juga menyebabkan mereka sekeluarga terfikir pelbagai kemungkinan buruk termasuk Iza dijadikan keldai dadah dan lebih teruk akidah gadis itu akan terpesong.

“Saya tak mengenali lelaki itu, tapi ibu (Hasimah Brahim, 48,) memberitahu Iza pernah membawa lelaki terbabit ke rumah di Kuching, Sarawak, pada bulan puasa lalu dengan memperkenalkannya sebagai kawan.

“Iza juga pernah memberitahu adik bongsu mengenai lelaki itu yang didakwanya seorang pensyarah kontrak di sebuah IPT di Sarawak dari tahun 2007 hingga 2009,” katanya yang ditemui di sini, semalam.

Menceritakan kejadian pada 1 November itu, Zuhaili berkata adiknya memberitahu mahu ke rumah kakaknya di Batu 7, Lundu, Sarawak.
“Ibu langsung tidak curiga kerana setiap bulan Iza akan menziarahi rumah kakak. Bagaimanapun, tiga hari kemudian, ibu bimbang Iza langsung tidak menelefon.

“Ibu menghubungi kakak Iza dan terkejut apabila mendapat tahu dia tidak ke rumah berkenaan,” katanya.

Menurutnya, bimbang keselamatan Iza yang ketika itu sudah lima hari tanpa khabar berita, ibunya membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuching pada 5 November lalu.

Zuhaili berkata, dia melakukan pemeriksaan di terminal lapangan terbang dan Jabatan Imigresen sebelum pihak terbabit mengesahkan nama Iza ada dalam rekod senarai penerbangan keluar ke Kochi, India, sehari selepas meninggalkan rumah.

Pemeriksaan lanjut di blog Iza juga, katanya, mendapati gadis berkenaan ada meninggalkan pesanan seolah-olah akan pergi jauh.

Zuhaili berkata, dia juga cuba bertanya mengenai adiknya kepada lelaki itu di laman Facebooknya, tetapi tiada jawapan, malah akaun itu didapati sudah ditutup.

Katanya, bimbang keselamatan adiknya itu, dia merujuk perkara berkenaan ke Wisma Putra dan Kedutaan India di Malaysia, namun masih tiada perkembangan sehingga kini.

“Kami khuatir kesihatan Iza yang menghidap asma akan terjejas. Selama ini, tiada siapa yang tahu dia mempunyai masalah itu kerana Iza hanya rapat dengan ibu, malah masih tidur bersama ibu sehingga sebelum kehilangannya.

“Harapan kami semoga Iza kembali ke pangkuan keluarga dengan selamat. Itu saja. Kami difahamkan ada satu tempahan tiket yang dibuat atas nama Iza dari Kochi ke Kuching pada 8 April 2011, tapi tak tahu sejauh mana kebenarannya kerana setakat ini belum dapat berhubung dengannya secara langsung,” katanya.

Sehubungan itu, Zuhaili berharap pihak berkuasa membantu dia dan keluarganya membawa pulang adiknya ke negara ini dengan selamat. Sebarang maklumat boleh hubungi beliau di talian 012-8892184.
 
 
Kongsi artikel ini menerusi media sosial

.

Hantaran kini ikut konsep perkahwinan

Oleh Siti Zarinah Sahib
sitizarinah@hmetro.com.my

HIASAN gubahan pengantin berubah mengikut peredaran semasa. Dahulu, hantaran lebih kepada teknik atau cara mempelai menggubah perhiasan dalam bentuk tertentu.
Kini, penggunaan perhiasan seperti bunga, bakul dan bekas hantaran moden, mewah serta memenuhi gaya kontemporari memenuhi cita rasa mempelai.

Pelbagai gaya rekaan gubahan semakin diminati pasangan bergantung kepada konsep majlis keraian. Ada yang memilih konsep hantaran berdasarkan warna pakaian serta tema majlis seperti ala Inggeris, Bali atau tradisional.

Namun perhiasan tidak semestinya menggunakan bunga segar sebagai memenuhi tata cara menghias. Penggunaan bunga plastik yang pelbagai di pasaran dengan bentuk dan warna seakan-akan sama de�ngan bunga segar turut menjadikan gubahan nampak hidup dan mewah. Apa yang penting adalah idea dan konsep.


Menurut Pembantu Penyelia Kraftangan Thank Q, Shazreen Samsul, kini konsep Inggeris semakin mendapat perhatian. Kombinasi dua warna seperti putih-hitam, ungu-putih, merah jambu-hitam, kuning dan merah-hitam semakin menjadi pilihan mempelai.

“Selepas mendapat idea serta konsep perkahwinan barulah gubahan dibuat. Biasanya ia mengambil masa dua minggu untuk menyiapkan satu set hantaran,” katanya.

Namun menurut Shazreen, sebaiknya pasangan memilih hantaran yang disediakan bergantung kepada tema pasangan kerana harganya lebih murah berbanding tempahan mengikut ilham sendiri.

Semua hantaran menggunakan bunga plastik kemudian diserikan dengan reben pelbagai warna serta menambah keunikan dengan bekas yang unik dan tersendiri.

Dia menyediakan satu set hantaran iaitu tujuh dulang bermula pada harga terendah RM400 dan semakin meningkat bergantung kepada bunga serta teknik gubahan digunakan. Biasanya gubahan eksklusif bernilai RM1,300 untuk tujuh dulang hantaran.

Bagi mempelai yang ingin menempah, dia menasihatkan supaya hantaran ditempa selewat-lewatnya tiga minggu sebelum majlis berlangsung atau boleh mendapatkan gubahan sedia ada mengikut konsep majlis.

Terima kasih:
  • Kraftangan Thank Q (www.thankq.com.my)

  • Alamat: No 102-109, Jalan 3/3, Nilai 3, Nilai Negeri Sembilan.

  • Kongsi artikel ini menerusi media sosial

    *untuk renungan Bersama-sama*